RTL televisie op Athena Helios

Waarom houden naturisten van een kledingvrije levensstijl?

RTL ontmoette een aantal van hen op Athena Helios: hier zijn hun antwoorden.

7.000 Belgen zijn lid van de Belgische Naturisten Federatie. Maar het zijn er meer als je degenen meetelt die een dagje naar Bredene of naar de sauna gaan. Deze levensstijl is erg populair in Frankrijk, met 4 miljoen naturisten, maar heeft hier in België, minder de aandacht getrokken. Toch zweren de enthousiastelingen die we hebben ontmoet erbij. Wat drijft hen om hun kleren uit te trekken?

Zodra ons team aankwam op een camping in Kortenberg, was de toon gezet: er was geen enkel stukje stof op hun lichaam te bekennen. Deze natuurliefhebbers leven naakt van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.

“Gêne bestaat hier niet, we staan allemaal op gelijke voet. Naturisme geeft iedereen een kans. Lange mensen, korte mensen, dikke mensen, dunne mensen, we genieten allemaal samen van de natuur”, vertrouwt een enthousiasteling ons toe.

Vianney is de campingbeheerder. Elke zomer begeleidt hij tot 250 naturisten per dag. Hij is te vinden aan de bar, op het terras of in zijn tuin bij zijn bijenkorven.

Onder het prieel is het aperitief al begonnen. Een naturistenclub uit Henegouwen zit rond de tafel. Ze zijn hier voor een dagje volledige privacy. “We zijn echt vrij. Als we boodschappen gaan doen en terugkomen in onze caravan, legen we de boodschappentas niet, maar kleden we ons uit. Dat is het eerste wat we doen om deze vrijheid echt te voelen”, legt een vrouw uit.
Als je eenmaal ziet dat mensen niet kijken, laat je je gaan.

Voor Charles betekent een naaktvakantie een klein kledingbudget. “Het is echt fijn om geen was te hoeven doen als je terugkomt van vakantie, en alleen een paar korte broeken te hebben in plaats van de was die je nodig hebt voor een tiendaagse vakantie,” vertrouwt hij ons toe.

Als we komen, is het barbecuetijd. Zelfs bij het vuur hoef je je niet aan te kleden. “Het is ingewikkeld om naakt te zijn omdat de preutse kant altijd de overhand krijgt, dat hoort bij de huidige maatschappij. Maar als je eenmaal ziet dat mensen niet kijken, laat je je gaan”, zegt Charles.

Meer liefhebbers

Dit jaar zijn 7.000 Belgen lid van de Naturistenfederatie. Maar het aantal stijgt voortdurend. Voor Roger is er één verklaring: het aantal activiteiten waar je naakt van kunt genieten is tegenwoordig veel groter.

“Petanque, tafeltennis, dansen – er zijn bijna het hele jaar door activiteiten. We zijn hier gelukkig, het is een paradijs”, vertelt hij ons.

In het zwembad, naar de hel met bescheidenheid. In het water voelen ze zich vrij, veilig voor nieuwsgierige ogen. “Je voelt je ondergedompeld, als een vis”, zegt een man. “De bewegingsvrijheid zonder kleren. In harmonie zijn met Moeder Aarde, ik zal het zo zeggen”, vertrouwt een ander me toe.

-> externe link en video: RTL (Franstalig)

-> link: homepage Helios

 

Gerelateerd

Athena Ossendrecht 24 juni 2024

Wordt volop aan gewerkt: duidelijke signalisatie 

Vorig jaar startten we met een plan om de signalisatie op onze parken aan te pakken. Die mocht helderder, uitnodigender […]

Lees verder
Athena Helios 20 juni 2024

Sauna Helios een feit

Begin april arriveerde op Athena de originele sauna: organische vorm, knus interieur en leuke ‘geschubde’ buitenkant. Past perfect in de […]

Lees verder
Athena Ossendrecht 18 juni 2024

Nieuwe avontuurlijke speeltuin

speeltuin Ossendrecht  Dit voorjaar werd op slechts twee dagen tijd de avontuurlijke speeltuin bij Athena Ossendrecht geplaatst. Diezelfde dinsdagmiddag 23 […]

Lees verder
Athena Helios 27 mei 2024

Saunaplezier op Athena Helios  

Kom naar de opening op 31 Mei van 18u tot 23u.   Athena Helios was al een hartverwarmende plek. Vanaf nu komt […]

Lees verder
Athena 04 april 2024

Athena magazine lente 2024

Yes, eindelijk weer lente!  De kampeerpret op onze drie parken start weer. We staan met ons hele team klaar om […]

Lees verder
Athena 02 april 2024

Je eigen tiny droomhuis op Athena!

Tiny houses zijn compact en gezellig en nodigen uit tot close contact met de natuur. Ze winnen aan populariteit, maar je kan […]

Lees verder
Athena 29 februari 2024

INF-FNI 2024 International Naturist Youth Gathering op Athena Ossendrecht

Athena naturistencamping – Zandvlietseweg 15 – 4641 SR Ossendrecht   Jawel! Bereid je voor op een onvergetelijk avontuur ten noorden […]

Lees verder
Athena 29 december 2023

Wintereditie Athena Magazine in je brievenbus

Laat ons de winter en elkaar omarmen   In dit seizoen van stilte en grimmige schoonheid zoeken we naar verbinding. In […]

Lees verder
Athena 21 december 2023

Fijne eindejaarsfeesten en een spetterend 2024!

Hartelijk dank aan al onze geweldige bezoekers en leden om van 2023 een schitterend jaar te maken! Bij Athena nemen […]

Lees verder