RTL televisie op Athena Helios

Waarom houden naturisten van een kledingvrije levensstijl?

RTL ontmoette een aantal van hen op Athena Helios: hier zijn hun antwoorden.

7.000 Belgen zijn lid van de Belgische Naturisten Federatie. Maar het zijn er meer als je degenen meetelt die een dagje naar Bredene of naar de sauna gaan. Deze levensstijl is erg populair in Frankrijk, met 4 miljoen naturisten, maar heeft hier in België, minder de aandacht getrokken. Toch zweren de enthousiastelingen die we hebben ontmoet erbij. Wat drijft hen om hun kleren uit te trekken?

Zodra ons team aankwam op een camping in Kortenberg, was de toon gezet: er was geen enkel stukje stof op hun lichaam te bekennen. Deze natuurliefhebbers leven naakt van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.

“Gêne bestaat hier niet, we staan allemaal op gelijke voet. Naturisme geeft iedereen een kans. Lange mensen, korte mensen, dikke mensen, dunne mensen, we genieten allemaal samen van de natuur”, vertrouwt een enthousiasteling ons toe.

Vianney is de campingbeheerder. Elke zomer begeleidt hij tot 250 naturisten per dag. Hij is te vinden aan de bar, op het terras of in zijn tuin bij zijn bijenkorven.

Onder het prieel is het aperitief al begonnen. Een naturistenclub uit Henegouwen zit rond de tafel. Ze zijn hier voor een dagje volledige privacy. “We zijn echt vrij. Als we boodschappen gaan doen en terugkomen in onze caravan, legen we de boodschappentas niet, maar kleden we ons uit. Dat is het eerste wat we doen om deze vrijheid echt te voelen”, legt een vrouw uit.
Als je eenmaal ziet dat mensen niet kijken, laat je je gaan.

Voor Charles betekent een naaktvakantie een klein kledingbudget. “Het is echt fijn om geen was te hoeven doen als je terugkomt van vakantie, en alleen een paar korte broeken te hebben in plaats van de was die je nodig hebt voor een tiendaagse vakantie,” vertrouwt hij ons toe.

Als we komen, is het barbecuetijd. Zelfs bij het vuur hoef je je niet aan te kleden. “Het is ingewikkeld om naakt te zijn omdat de preutse kant altijd de overhand krijgt, dat hoort bij de huidige maatschappij. Maar als je eenmaal ziet dat mensen niet kijken, laat je je gaan”, zegt Charles.

Meer liefhebbers

Dit jaar zijn 7.000 Belgen lid van de Naturistenfederatie. Maar het aantal stijgt voortdurend. Voor Roger is er één verklaring: het aantal activiteiten waar je naakt van kunt genieten is tegenwoordig veel groter.

“Petanque, tafeltennis, dansen – er zijn bijna het hele jaar door activiteiten. We zijn hier gelukkig, het is een paradijs”, vertelt hij ons.

In het zwembad, naar de hel met bescheidenheid. In het water voelen ze zich vrij, veilig voor nieuwsgierige ogen. “Je voelt je ondergedompeld, als een vis”, zegt een man. “De bewegingsvrijheid zonder kleren. In harmonie zijn met Moeder Aarde, ik zal het zo zeggen”, vertrouwt een ander me toe.

-> externe link en video: RTL (Franstalig)

-> link: homepage Helios

 

Gerelateerd

Athena 06 december 2023

Wellness Ossendrecht nu ook op donderdag open.

Onze Wellness met ruime Finse sauna, rustgevend stoombad en deugddoende infraroodcabine is vanaf nu ook open op donderdag. “Donderdag is […]

Lees verder
Athena 06 december 2023

Boek nu je vakantie 2024

Je kan nu je vakantie voor 2024 online boeken. Ontdek onze Athenaparken. Boek je favoriete plekje met uitzicht op de […]

Lees verder
Athena 24 november 2023

Natuurfotowedstrijd

Doe mee en maak kans op een duo bon van saunacomplex Waer Waters! Gratis toegang tot Wellness Waer Waters voor […]

Lees verder
Athena 04 oktober 2023

Athena magazine: ontdek de nieuwe editie

Vanaf vandaag valt het nieuwe ‘ATHENA’ magazine in jouw brievenbus! 44 pagina’s leesplezier over naturisme, traveling en info over onze […]

Lees verder
Athena Ossendrecht 27 september 2023

Wellnessweekend voor 2

3 dagen wellnessen in het Grenspark Kalmthoutse Heide voor 2 personen vanaf: € 410 (Welness, half pension, slapen in een gezellig […]

Lees verder
Athena Ossendrecht 24 september 2023

Wellnessbeleving met aromatherapie

Op zaterdag 14 oktober, vrijdag 10 of zaterdag 11 november wellness – Athena Ossendrecht  Duur: 90 minuten  Bij deze bijzondere […]

Lees verder
Athena 15 september 2023

Kom eens meewerken

Onze vrijwilligers zijn de kern van de werking van Athena. In het laagseizoen worden er op de 3 Athena parken […]

Lees verder
Athena 15 september 2023

naaktzwemmen te Bredene terug van start

Op 7 oktober starten onze 2-wekelijkse naaktzwemavonden in het gemeentelijk zwembad van Bredene. De zwemavonden gaan telkens door op zaterdag […]

Lees verder
Athena 03 augustus 2023

Zomerweer op komst 🌞 -> check onze activiteiten

Half augustus 2023, we hebben de zon al een paar weken moeten missen, maar …  vanaf volgende week wordt het […]

Lees verder